Acne Verminderen

Acne is een van de bekendste huidaandoeningen. Het komt vooral bij pubers voor en ook op latere leeftijd zien we dat mensen er last van krijgen. Bijna iedereen krijgt op een zeker moment in zijn of haar leven last van puistjes in het gezicht.

Ondanks het feit dat acne een veelvoorkomend probleem is, doen mensen onbewust elke dag handelingen die de acne kunnen verergeren. Heb jij of ken jij iemand die last heeft van acne? Neem dan onderstaande tips door en deel de kennis!

Acne nader bekeken

Officieel bestaan er verschillende vormen van acne. In dit artikel richten we ons op de meest voorkomende vorm genaamd Acne Vulgaris. Hieronder zien we hoe de puisten ontstaan.

Talg Het begint met de talgkliertjes in het gezicht. Deze kliertjes produceren talg, een vette huidsmeer die ervoor zorgt dat de huid soepel blijft. Als er hormonale veranderingen optreden, zoals tijdens de pubertijd, kunnen de talgklieren gestimuleerd raken om meer talg produceren.

Mee-eters - De huidcellen in ons gezicht worden continu aangemaakt en sterven later weer af. Daarnaast heeft de huid poriën. Dit zijn kleine openingen om talg en zweet door te laten. Als er veel dode huidcellen op de huid zitten en de poriën verstopt raken, kan het talg niet meer op de normale manier naar buiten komen. Hierdoor zien we mee-eters ontstaan.

Zwarte mee-eters, ook wel blackheads genoemd, zijn zichtbaar als zwarte puntjes in het gezicht. De reactie van talg met zuurstof zorgt voor deze zwarte kleur. Witte mee-eters, ook wel whiteheads genoemd, liggen dieper in de huid en hebben (nog) niet gereageerd met zuurstof.

PuistenAls de wanden van mee-eters barsten, kan dit leiden tot een ontsteking in de huid. De ontsteking is vervolgens zichtbaar als een puist.

Do's & don'ts

Het goede nieuws is dat acne in de meeste gevallen met deskundige behandelingen en dagelijkse verzorging verholpen kan worden zonder dat er blijvende schade of afwijkingen aan de huid worden veroorzaakt. Het doel van de behandelingen en producten is om bacteriën die een rol spelen bij de acne te verminderen en de talgproductie te harmoniseren.

Helaas kan acne ook verergerd worden als je vanuit onwetendheid meer schade aangericht door de huid verkeerd te behandelen. Hieronder nemen we een aantal veelgemaakte fouten door.

#1 Puisten zelf uitknijpen

Laten we er niet omheen draaien en direct beginnen met de meest gemaakte fout. Mensen knijpen zelf hun puisten uit, omdat ze snel van de puist af willen zijn. Helaas zijn er een aantal negatieve gevolgen voor de huid.

 • De huid is bij een puist ontstoken en beschadigd. Dit betekent dat het een deel van de bescherming tegen ongewenste bacteriën mist. Door puisten met de vingers uit te knijpen worden veel bacteriën van de vingertoppen in de huid gebracht, rechtstreeks bij de plaats van de ontsteking. Dit kan de ontsteking nog erger maken en is dus geen goed idee.
 • De druk die gezet wordt bij het uitknijpen van puistjes kan ervoor zorgen dat de huid uitgerekt wordt en de wond groter wordt. Als er bloed meekomt bij het uitknijpen, kunnen littekens ontstaan die moeilijk te verwijderen zijn.

Bovenstaande geldt ook voor het krabben en regelmatig wrijven over de puistjes. Als je puistjes hebt, hoef je je er niet onzeker door te voelen of vanuit wanhoop zelf puisten uit te knijpen. Het kan lijken alsof alle aandacht naar je puisten gaat, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Laat het professioneel behandelen in plaats van ze zelf uit te knijpen, zodat je zeker weet dat je geen blijvende schade overhoudt.

#2 Zomaar wat smeren

Als je acne hebt, produceert de huid meer talg dan gebruikelijk. Een aantal punten om op te letten als je besluit een product te smeren op de huid.

 • De huid van iemand met acne is meestal vettiger en kan er glimmend uit zien. Sommige (met name goedkope) producten die gericht zijn op acne bevatten een grote hoeveelheid adstringerende stoffen. Deze stoffen geven de huid een drogere uitstraling, wat wellicht fijn oogt, maar het tegenovergestelde effect kan hebben voor de huid. De uitgedroogde huid krijgt hierdoor namelijk het signaal dat er nog meer talg aangemaakt moet worden, wat het probleem kan verergeren.
 • De huid is bij acne geïrriteerd en gevoelig. Vermijd producten met parfum en bepaalde vormen van alcohol om de huid niet verder te irriteren.
 • Als make-up aanbracht moet worden is het verstandig om te kiezen voor lichte make-up in plaats van zware make-up. Of je nou wel of geen acne hebt, het gezicht dient altijd grondig gereinigd te worden van make-up voor het slapen. Als je dit niet doet, verstoppen de poriën, waardoor er nog meer puistjes gevormd kunnen worden.

Het is verstandig om langs te gaan bij een specialist, zodat eerst gekeken kan worden wat voor soort acne je hebt. De volgende stap is om erachter te komen wat voor huidtype je hebt. Pas daarna kan gekeken worden naar welke producten je voor je huid het beste kunt gebruiken.

#3 Voeding

Het verband tussen acne en voeding is complex. In de toekomst zal een volledig artikel hieraan gewijd worden. Voor nu kan het volgende gesteld worden:

 • Glycemische Index (GI). De GI-waarde geeft in feite aan hoe snel suikers uit de voeding opgenomen worden door de darmen. Een dieet bestaande uit voeding met een lage GI werkt beter tegen acne dan een dieet met een hoge GI. Daarnaast worden er bij zo'n dieet met een lage GI minder androgene (=mannelijke) hormonen aangemaakt, welke een rol spelen bij onzuiverheden in het gezicht.
 • Zuivelproducten, met name magere melk, bevatten een aantal stoffen die acne kunnen veroorzaken en verergeren. Bij het verwerken van de eiwitten komt een hormoon vrij in het lichaam, genaamd Insuline Growth Factor (IGF-1). Hiervan is bewezen dat het acne kan veroorzaken en verergeren.
 • Voedselintoleranties of -allergieën kunnen acne veroorzaken en verergeren. Met name bij intoleranties is het niet altijd even duidelijk welke voeding het probleem veroorzaakt. Een voedingsintolerantie test kan hierbij helpen.

#4 Leefstijl

De leefstijl kan een belangrijke rol spelen bij de ernst van de acne. Het is waarschijnlijk niet de oorzaak van acne, maar een ongezonde leefstijl heeft wel degelijk invloed op de duur en ernst van acne.

 • De hoeveelheid stress kan de talgproductie stimuleren, waardoor acne ernstiger wordt.
 • Stress heeft niet alleen betrekking op dagelijkse bezigheden, maar hangt ook samen met de hoeveelheid slaap. Een slaaptekort zorgt voor een verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol. Zorg er daarom voor dat je voldoende slaapt.

#5 Hygiëne

Van mensen met acne wordt vaak onterecht gedacht dat ze zichzelf minder goed zouden verzorgen dan anderen. Hier hoeft natuurlijk niks van waar te zijn. Toch is het belangrijk om de volgende punten door te nemen en extra aandacht te geven aan persoonlijke hygiëne.

 • Bijna iedereen heeft zogeheten Demodex mijten in het gezicht. Deze mijten leven bij de haarzakjes en kunnen ontstekingen veroorzaken in de huid. De belangrijkste plekken waar deze mijten kunnen leven en groeien is de kussensloop. Minstens één, maar liefst twee keer per week het beddengoed verschonen wordt geadviseerd.
 • Met de handen in het gezicht wrijven zorgt voor verspreiding van ongewenste bacteriën. Vermijd dit zoveel mogelijk of gebruik een schone tissue voor het gezicht.
 • Mobiele telefoons en toetsenborden worden zelden gereinigd. Hierdoor wordt het algauw een bron van ongewenste bacteriën. Reinig daarom regelmatig de mobiele telefoons en toetsenborden en houd deze zo schoon mogelijk.

We geven graag advies op maat, zodat u het beste resultaat behaalt.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
We staan voor u klaar.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.


Referenties

 • Kelly D., Liftestyle Changes to Tame Acne. WebMD website.
 • Clemens RA et al., Milk and Milk Products in Human Nutrition. pp 131–145, 2011. Karger AG, Basel.
 • Katta, R. et al., Diet and dermatology: the role of dietary intervention in skin disease. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 2014, 7(7), 46–51.
 • American Academy of Dermatology Association, Skin conditions by the numbers, American Academy of Dermatology Association website.
 • Mayo Clinic Staff, Over-the-counter acne products: What works and why. 2018. Mayo Clinic website.
 • NewBeauty Editors, This is How Corn Syrup Affects Your Skin, 2012, NewBeaty website.
 • Zinksi J., How to Get Demodex Mites out of Pillows, Hunker.
 • ANBOS, Richtsnoer Acne V4, ANBOS website.

Comments are closed.