Alcohol in cosmetica

Alcohol werkt bacteriedodend en kan daardoor de producten langer houdbaar maken. Helaas zijn er meerdere negatieve gevolgen voor de huid als daar regelmatig alcoholhoudende cosmetica op gesmeerd wordt. In onderstaande artikel bekijken we een aantal van de gevolgen.

Dit artikel heeft met name betrekking op de volgende vormen van alcohol:

  • Denatured Alcohol (Alcohol denat)
  • SD alcohol
  • Ethanol
  • Ethyl alcohol
  • Methanol
  • Benzyl Alcohol
  • Isopropyl alcohol

Vettige vormen, zoals Cetyl, Ceteary, Myristyl en Behenyl alcohol hebben minder tot geen van onderstaande bijwerkingen.

Aantasting van de natuurlijke barrière

De natuurlijke barrière van de huid heeft als functie om ongewenste stoffen van buiten te weren. Hierdoor blijven deze stoffen oppervlakkig en kunnen ze niet diep in de huid doordringen. Alcoholhoudende cosmetica zorgen ervoor dat deze natuurlijke beschermlaag aangetast wordt. Dit heeft als gevolg dat zowel gewenste als ongewenste stoffen dieper doordringen en de huid kunnen irriteren.

De natuurlijke vetten in het bovenste deel van de huid worden opgelost door alcohol. Dat is zonde, want de natuurlijke vetten zorgen ervoor dat de vochtbalans van de huid op peil gehouden wordt. Een teveel aan alcohol zorgt op die manier ervoor dat de huid uitdroogt.

Verergering van acne

Het gebruik van alcohol in cosmetica tegen acne geeft een tijdelijk fris gevoel. Dit gevoel komt door de ontsmettende en antibacteriële eigenschappen.

Echter droogt de huid nog meer uit, wat de huid het signaal geeft dat er meer talg geproduceerd moet worden. Al met al betekent dit dat de kans groot is dat er nog meer verstopte poriën zullen zijn, wat de acne klachten erger maakt.

Versnelde huidveroudering

Bètacaroteen is een voorloper van vitamine A. Dit betekent dat het omgezet wordt in het lichaam in vitamine A en dat is fijn, want vitamine A helpt tegen acne en bevordert de aanmaak van collageen.

Helaas zorgt alcohol in cosmetica producten ervoor dat de omzetting van bètacaroteen minder goed verloopt. Hierdoor lopen bovenstaande positieve processen minder efficiënt.

We geven graag advies op maat, zodat u het beste resultaat behaalt.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
We staan voor u klaar.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.

No Comments Yet.

Leave a comment