Overmatig alcoholgebruik en de huid

Dat overmatig alcoholgebruik ongezond is voor de lever, is bij de meesten wel bekend.
De effecten van langdurig gebruik op de huid zijn veel minder bekend.

Daarom kijken we in dit artikel naar de mogelijke gevolgen voor de huid als iemand te veel alcoholische drankjes nuttigt.

Wanneer drink je te veel?

Natuurlijk is het belangrijk om te weten wanneer alcoholgebruik als overmatig wordt gezien. In het algemeen is de grens voor vrouwen 8 glazen per week en voor mannen 15 glazen.

Hierbij speelt het ook een rol hoeveel glazen op één enkele gelegenheid wordt gedronken.
Hoewel beide scenario's niet gezond te noemen zijn, is het effect op de huid iets minder ingrijpend als de glazen verspreid over de week gedronken worden in plaats van allemaal op één avond.

De negatieve gevolgen van alcoholgebruik kunnen ook eerder optreden. Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van hoe gevoelig het lichaam is hiervoor.

Mocht je het vermoeden hebben dat je te veel drinkt, houd dan onderstaande punten goed in de gaten en neem contact op met een professional.

Rimpels

Als je kijkt naar een vrouw die al 20 of 30 jaar drinkt, en een vrouw van dezelfde leeftijd die dat helemaal niet doet, dan zie je een enorm verschil in de huid. Dit komt doordat het vochtgehalte in de huid afneemt bij alcoholgebruikt. Op den duur zijn er meer rimpels door de uitdrogingsschade, waardoor iemand er tot wel 10 jaar ouder uit kan zien.

Ontsteking

Alcohol zorgt voor ontstekingen van het weefsel. Zo kun je na een avond drinken zien dat de huid roder geworden is.

Alcohol is een histamine-vrijzetter. Dat betekent dat het ervoor zorgt dat er extra histamine vrij komt in het lichaam. Als er langdurig te veel histamine door alcohol wordt vrij gezet in het lichaam, kan de roodheid aanhouden en zelfs blijvend worden. Vaak is dit het geval bij de neus.

Mee-eters

Als je alcohol drinkt, breekt de lever het af. Tijdens dit proces komt een ongewenst bijproduct vrij. Daarnaast worden eveneens androgene (mannelijke) hormonen, die bij mannen en vrouwen werkzaam zijn, geprikkeld. Hierdoor wordt meer talg in de huid geproduceerd. Dit alles kan leiden tot meer mee-eters en puistjes.

Slaaproutine

Mensen vallen sneller in slaap na het drinken van alcohol. De slaap is echter minder diep en onrustig. Hierdoor krijgt het lichaam minder tijd om volledig te herstellen, wat op lange termijn negatieve gevolgen heeft voor de huid.

Is alcohol gezond?

Tot 1,5 glas alcohol per dag zou het risico op sommige chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlagen. Hoewel dit positief is, wordt het alsnog afgeraden om iedere dag een glas alcohol te drinken. Naast de bovengenoemde nadelen voor de huid, vergroot alcohol namelijk ook het risico op verschillende vormen van kanker.

Persoonlijke boodschap

Soemit Bihari, Orthomoleculair Therapeut

'In bepaalde sociale kringen wordt gedacht dat alcohol noodzakelijk is om een fijne avond te beleven. Elke gelegenheid wordt aangegrepen om alcohol te drinken. De groepsdruk zorgt ervoor dat ook mensen die normaliter niet zouden drinken, gaan meedoen. De aanwezige kinderen zien dat hun ouders aan het drinken zijn, wat de drempel voor verlaagt om zelf (stiekem) ook te gaan drinken. Zo blijft de alcoholconsumptie in deze kringen schrikbarend hoog.

In dit artikel hebben we ons gericht op de gevolgen voor de huid, maar overmatig alcoholgebruik kan nog meer verstrekkende gevolgen hebben. Als u zich zorgen maakt over uw alcoholgebruik, neem dan contact op met een professional.

 

 

Seema Sharma

Seema Sharma,   Ayurvedische  Schoonheidsspecialiste

'We geloven in een holistische aanpak. Dat betekent o.a. dat we rekening houden met het feit dat iedere huid én ieder persoon anders is. Daarom bespreken we ook zaken als alcoholgebruik.

De praktijk leert dat de cliënten die het beste resultaat behalen, zich bewust zijn van hun voeding en leefstijl. Ze zijn lid van onze nieuwsbrief, lezen onze beautytips en zijn actief op zoek naar verbeterpunten in hun verzorgingsroutine. Interesse in een behandeling? Kom gerust vrijblijvend langs, zodat we de huid kunnen bekijken en de mogelijkheden kunnen bespreken.'


We geven graag advies op maat, zodat je het beste resultaat behaalt.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
We staan voor je klaar.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.


Referenties

  • Rijskoverheid (2020). Waar vind ik hulp bij een alcoholverslaving?. Rijksoverheid website.
  • Voedingscentrum (2020). Is een glas rode wijn per dag goed voor mijn hart?. Voedingscentrum website.
  • Koob, G. F. & Colrain, I. M. (2020). Alcohol use disorder and sleep disturbances: a feed-forward allostatic framework. Neuropsychopharmacology 45, 141–165.
  • Alcoholinfo (2020). Hoeveel alcohol is teveel? Alcohol info website.
  • Hurly A. (2017). Here's Exactly How Bad Drinking Alcohol is for your Skin. GQ website.

Comments are closed.