Crash dieet proberen?

Het zonnetje begint voorzichtig weer te schijnen. De sportscholen zitten weer propvol en op social media worden we gebombardeerd met speciale diëten en wondermiddeltjes waarvan de overtollige kilo’s als sneeuw voor de zon zouden moeten verdwijnen. Een actieve levensstijl door regelmatig te sporten is een aanrader voor de meeste mensen met overgewicht. Waar het echter makkelijk fout kan gaan is het vitamine arm dieet en de (vaak dure) wondermiddeltjes die dagelijks ingenomen worden.

Denk aan de micronutriënten!

Globaal bekeken is afvallen een rekensom van calorieën. Om gewicht te verliezen moet het aantal calorieën dat we innemen lager zijn dan het aantal calorieën dat we verbranden. Dit is een versimpeld beeld waar crash dieten gebruik van maken. Ze gaan hiermee voorbij aan het feit dat voedsel meer is dan calorieën. De vitamines, mineralen en sporenelementen worden gezamenlijk de micronutriënten genoemd. Deze nutriënten in het voedsel zijn van belang om het lichaam goed te laten functioneren.

De overgrote meerderheid van mensen die ‘normaal’ eten (lees: calorierijk)  krijgt de aangeraden minimale dagelijkse hoeveelheden micronutriënten niet binnen. Een crash dieet beperkt het aantal calorieën, wat betekent dat het risico op tekorten toeneemt. Langdurige tekorten kunnen leiden tot uiteenlopende aandoeningen. Het is daarom altijd verstandig om te overwegen of een aantal kilo’s kwijtraken opweegt tegen dit risico.

De chemische wondermiddeltjes zijn vaak vetverbrandingspillen waarin onder andere cafeïne en groene thee verwerkt is. Naast deze onschuldige stoffen kunnen de pillen zogeheten ‘complexen’ bevatten. Dit zijn mengsels bestaande uit diverse stoffen waarvan de individuele hoeveelheden niet wordt vrijgegeven om concurrentie te voorkomen. Zelfs als u de labels leest en vervolgens de tijd neemt om elk ingrediënt op te zoeken heeft u geen compleet beeld van wat u binnen krijgt, omdat u de exacte hoeveelheden van de complexen niet weet.

Het idee achter sommige van deze pillen is dat de normale vetverbranding wordt ondersteund en de opname van ‘ongewenste’ stoffen wordt geremd. Vaak hebben óók deze stoffen een belangrijke functie in het lichaam. Er wordt daarom door sommige gezondheid experts vraagtekens gezet bij de gevolgen voor de gezondheid bij langdurige inname van dit soort pillen.

De mens probeert vaak te zoeken naar snelle oplossingen voor problemen die jaren de tijd hebben gehad om te ontwikkelen. Gewicht verliezen kun je beter rustig en gezond doen dan snel en ongezond.

We geven graag advies op maat, zodat u het beste resultaat behaalt.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
We staan voor u klaar.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.


No Comments Yet.

Leave a comment