Diabetes, typisch Hindoestaans?

Vrijwel iedere Hindoestaan heeft een familielid of kennis met diabetes (suikerziekte). Dat is niet verrassend, aangezien ongeveer 37% van de 60-plussers van Hindoestaans-Surinaamse afkomst met de ziekte te maken krijgt. Er is al vrij veel bekend, maar er is nog grote onduidelijkheid in de gemeenschap over de vraag waarom Hindoestanen meer kans lijken te hebben om suikerziekte te krijgen dan andere bevolkingsgroepen.

Wat is Diabetes

Suikerziekte wordt gekenmerkt door een te hoog suikergehalte in het bloed. De stof die het suikergehalte reguleert, insuline genaamd, wordt niet (voldoende) meer aangemaakt. Insuline wordt normaliter gemaakt in de alvleesklier en zorgt ervoor dat de bloedsuiker opgenomen kan worden door cellen in het lichaam. De cellen nemen het bloedsuiker op en krijgen er energie van. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel. Dit proces wordt verstoord door een tekort of volledige afwezigheid van insuline.

'Makkelijk eten'

In de miljoenen jaren dat de mens bestaat was er zelden zoveel ‘makkelijk’ voedsel beschikbaar als in de laatste jaren. Het lichaam is daar (nog) niet op aangepast. Daarnaast schijnen Hindoestanen die een gezonde levensstijl hebben eerder diabetes te krijgen dan andere rassen met een gezonde levensstijl. Het is dus belangrijk dat de voeding en beweging zo optimaal mogelijk is! Als we ons focussen op het eetgedrag van de gemiddelde Hindoestaan zien we een overvloed aan snel verteerbare koolhydraten. Denk hierbij aan witte rijst, snacks en  frisdrank. Dit soort voedsel zorgt voor een piek in de aanmaak van insuline, gevolgd door een dip. De mogelijke gevolgen hiervan zijn een suikerverslaving met op lange termijn overgewicht.

De meest voorkomende soort diabetes is type 2 diabetes. Dit wordt onder andere veroorzaakt door verkeerde voeding en weinig beweging. Voeding en beweging is iets wat we zelf in de hand hebben en dus ook simpel aangepast kan worden. Regelmatig sporten en het vervangen van snelle koolhydraten met complexe koolhydraten is al een eerste stap in de goede richting!

Disclaimer: algemeen online advies is geen vervanging voor medisch advies. Raadpleeg uw huisarts of specialist. 

No Comments Yet.

Leave a comment