Drie kusjes, veilig of niet?

In sommige landen is het een sociaal geaccepteerde manier om elkaar te groeten: drie kusjes op de wangen. Over het algemeen is er weinig op tegen om elkaar op deze liefdevolle manier te groeten. Toch kan het op sommige momenten iets minder wenselijk zijn voor de huid. In dit artikel bekijken we de nadelen van het wang-op-wang contact.

Is het gevaarlijk of schadelijk voor de huid?

Simpel gezegd; nee. Voor de meeste mensen is het geven van drie kusjes niet gevaarlijk. Dat betekent echter niet dat het altijd gewenst is. Er zijn tot dusver geen grootschalige onderzoeken gedaan naar het effect op de huid, maar onder andere het volgende is tot dusver bekend:

 • Staphylococcus aureus infectie - Dit is een bacterie die bij veel mensen voorkomt op de huid en in de neus. Besmetting kan plaatsvinden door direct contact met een besmette huid. De infectie kan zich uiten door ontstekingen in het gezicht en puisten. Vaak gaat dit vanzelf over, maar bij besmetting met de meticilline resistente variant (MRSA) kan deskundige aanpak noodzakelijk zijn.
 • Open wondjes - Op de plaats van een open wond is de huidbarrière, een belangrijke beschermlaag tegen ongewenste bacteriën, beschadigd. Bij open wonden kunnen schadelijke bacteriën makkelijker doordringen in de huid.
 • Impetigo - Dit is een zeer besmettelijke huidinfectie die zich kan verspreiden door fysiek contact, zoals door een geïnfecteerde huid. Het komt veel voor bij kinderen en kan leiden tot blaren of rode vlekken op de huid.

Gelukkig neemt het geven van drie kusjes weinig tijd en is het ongebruikelijk om de gehele wang tegen andermans wang te wrijven. Daardoor neemt de kans op bovenstaande schadelijke gevolgen af.

Scenario's om bij stil te staan

#1 - Trouwfeest

Voor velen is het trouwseizoen het moment om familieleden weer te zien. Bij elk feest regent het kusjes aan het begin en aan het einde van de avond. Specifieke factoren die schadelijk kunnen zijn voor de huid:

 • Make-up -Het geven van kusjes aan iemand met make-up op. Niet alle make-up is van hoogwaardige kwaliteit en de meeste cosmetica is niet ontwikkeld met de gedachte dat er wang-op-wang contact zal zijn.
 • Zweet - Gedurende de avond wordt er door velen gedanst. Hierdoor zweten ze, wat de hygiëne tijdens het geven van drie kusjes niet ten goede komt. Als de locatie warmer is dan gebruikelijk kun je verwachten dat er meer wordt gezweet.
 • Meerdere mensen - Vaak worden aan meerdere mensen achter mekaar kusjes gegeven, waardoor het bovenstaande wordt versterkt.

#2 - Sporten

Tijdens (en direct na) het sporten wordt het geven van drie kusjes afgeraden vanwege de volgende logische reden:

 • Zweet -  Zweet kan een drager zijn van bacteriën die normaal gesproken op de huid blijven. Ben jij of de ander net klaar met sporten? Dan is het verstandig om de drie kusjes over te slaan en elkaar op een andere manier te groeten. Ook als je geen zichtbaar zweet ziet op het gezicht is het geadviseerd om eerst het gezicht te reinigen.

#3 - Pasgeboren

Na de geboorte staat de familie meestal al klaar om het nieuwe familielid liefdevol te begroeten. Kusjes geven wordt echter afgeraden vanwege een aantal serieuze gezondheidsrisico's voor de pasgeboren baby:

 • Herpes Virus Type 1 - Het wordt geschat dat maar liefst 67% van de mensen onder 50 jaar het virus hebben. Pasgeborenen hebben nog niet de mogelijkheid gehad om hun immuunsysteem volledig te ontwikkelen. Als iemand met het virus - vaak zichtbaar door het hebben van een koortslip - een kus geeft, kan de baby besmet raken. In sommige gevallen kan dit lijden tot pijnlijke ontstekingen in de mond. Als het kind het virus transporteert naar de ogen, kan het daar zorgen voor een oogontsteking.

Persoonlijke boodschap

Soemit Bihari, Orthomoleculair Therapeut

'We snappen dat sommige sociale gewoontes lastig aan te passen zijn. Zoals je hebt kunnen lezen is het vaak ook niet noodzakelijk om iets te wijzigen aan de manier waarop je anderen groet.

Dit neemt echter niet weg dat er risico's zijn. Vooral voor mensen die last hebben van huidproblemen kan het helpen om wang-op-wang contact te vermijden. We willen je natuurlijk geen smetvrees aanpraten, maar we hopen wel dat je door dit artikel bewuster geworden bent van de dagelijkse handelingen die je doet. '

 

 

Seema Sharma

Seema Sharma,   Ayurvedische  Schoonheidsspecialiste

'Het kan lastig zijn om subtiel te laten merken dat je liever niet met drie kusjes begroet wilt worden. Duidelijk aangeven zit er ook niet altijd in, omdat de ander dit verkeerd zou kunnen opvatten.

Klanten van ons geven aan dat ze een aantal trucjes gebruiken om het ongewenste wang-op-wang contact te vermijden. Zo zeggen ze verkouden zijn, groeten op afstand door te zwaaien of geven een hand met gestrekte arm. Mocht je toch iemand groeten met drie kusjes, probeer dan iets minder direct contact te krijgen met de huid van de ander.


We geven graag advies op maat, zodat je het beste resultaat behaalt.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
We staan voor je klaar.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.


Referenties

 • RIVM, (2019). Staphylococcus aureus-infecties. RIVM website.
 • McCoy J. (2019). How Gross Is It Really to Re-Wear Sweaty Workout Clothes. Self website
 • Times of India (2017). Can you catch infection by someone’s sweat?. Times of India artikel.
 • Steber C. (2019). 7 Gross Things That Happen When You Don't Shower. Bustle website.
 • Horton H. (2015). Don't let people kiss your baby: A mum shares a shocking photo. The Telegraph artikel.
 • Welch A. (2015). Two-thirds of the world population has herpes. CBS News website.

 

Comments are closed.