Gezonde nagels

Vroeger waren lange goed verzorgde nagels een teken van rijkdom. Rijke vrouwen lieten hun nagels groeien en toonden zo aan dat ze niet in het veld hoefden te werken. Tegenwoordig zijn goed verzorgde nagels een must voor elke vrouw. In deze blog bespreken we hoe we de nagels kunnen verzorgen.

Waarom hebben we nagels?

De nagels hebben als functie om de zenuwuiteindes in de top van de vingers te beschermen. Dankzij deze bescherming blijven we gevoel houden in de vingertoppen.

Het is ook mogelijk om aan de nagels te zien of iemand ernstige voedingstekorten heeft of aandoeningen aan de organen. Met name oosterse geneeswijzes maken hier veelvuldig gebruik van. Hierbij een aantal voorbeelden van veelvoorkomende afwijkingen van de nagels.

 • Witte puntjes op de nagels - Dit wordt ook wel Leukonychia genoemd.
  Er zijn veel vormen van Leukonychia met uiteenlopende oorzaken. Bij een aantal vormen wordt gedacht aan een tekort aan mineralen, zoals zink en magnesium. Andere vormen kunnen een indicatie zijn van onderliggende huidafwijkingen op andere gebieden of een overactieve schildklier. Daarnaast kunnen ze ook ontstaan door beschadiging van de nagel, bijvoorbeeld bij het botsen tegen een oppervlakte of nagelbijten. Over de precieze oorzaak is er geen consensus.
 • Diepe horizontale groeven - ook wel Beau's lines genoemd.
  Beschadiging aan de nagel, (tijdelijke) verstopping van bloedvaten, huidafwijkingen (psoriasis) en tekorten aan voedingsstoffen behoren tot de mogelijke oorzaken.
 • Holle nagels - ook wel lepeltjes nagels of Koilonychia genoemd.
  Veelvoorkomende oorzaken zijn een ernstige tekort aan ijzer uit de voeding of beroepen waarbij de nagels constant in aanraking komen met olie en zeep.
 • Putjes in de nagels - ook wel nagelpsoriasis genoemd.
  Een grote meerderheid van mensen met nagelpsoriasis hebben ook afwijkingen aan hun huid en/of gewrichten. De nagels kunnen verkleuren, gedeeltelijk loslaten en misvormd raken.

Onderstaande tips en adviezen gelden voor mensen met gezonde nagels en deels ook voor mensen met nagelafwijkingen. Denk je dat je een nagelafwijking hebt? Het is dan aan te raden om niet zelf een diagnose te stellen, maar een specialist ernaar te laten kijken voordat je aan de slag gaat met de nagels.

Tips voor verzorgde nagels

Er zijn een aantal manieren om je nagels zelf te verzorgen en beschadiging te voorkomen.

 • Duw de nagelriemen voorzichtig terug. Hierdoor kan de nagel beter ‘ademen’ en wordt voorkomen dat de nagelriemen hard worden. Daarnaast kan het infecties door bacteriën voorkomen. Maak de nagelriemen eerst zacht door nagellak te verwijderen, de nagels een paar minuten te laten weken in warm water en ze vervolgens te oliën.
 • Inwendig kunnen we de nagel gezonder maken door voldoende B-vitamines, waaronder Biotine te nemen. De B-vitamines kunnen als vitaminepil geslikt worden en zijn aanwezig in onze voeding.
 • Vijl de nagels in plaats van knippen. Nagels knippen vergroot de kans op verticale littekens in de nagels door de druk die ontstaat tijdens het knippen.
 • Er zijn crèmes en oliën voor de nagels en de nagelriemen. Zorg in ieder geval ervoor dat u vochtinbrengende varianten kiest voor het beste resultaat.

Wat je vooral niet moet doen

Vrijwel iedereen maakt zich regelmatig schuldig aan een of meerdere onderstaande punten. Hiermee raken de nagels beschadigd en kunnen ze afwijkingen gaan vertonen. Probeer hier gedurende de dag extra bewust van te zijn.

 • Nagels bijten wordt niet voor niets afgeraden. Er is een grotere kans op ontstekingen via de mond door de vele bacteriën waarmee de hand dagelijks mee in aanraking komt. Tevens neemt de kans op afwijkingen aan de nagels toe.
 • De meeste schoonmaakmiddelen zijn erg schadelijk voor de nagels. Draag daarom altijd handschoenen tijdens het schoonmaken om te voorkomen dat het schoonmaakmiddel op de nagels komt.
 • Probeer beschadigingen door druk op de nagels zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Erg goedkoop kan een duurkoop zijn. Manicures en pedicures dienen deskundig en vooral hygiënisch plaats te vinden om verspreiding van bacteriën tegen te gaan. Misplaatste druk, erg agressieve (ontsmettings-)middelen en onwetendheid over afwijkingen kunnen de nagels beschadigen.

Uiteraard ben je altijd bij ons van harte welkom om de nagels te laten verzorgen en verwennen met een ontspannende pedicure en manicure volgens de hoogste hygiëne standaarden.

We geven graag advies op maat, zodat je het beste resultaat behaalt.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
We staan voor je klaar.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.


Referenties

 • Harvard Health Publishing; Harvard Medical School; Harvard Women's Health Watch, By the way, doctor: What causes Beau's lines?, 2009. Harvard Medical School website.
 • Yalçın Tüzün, Journal of the Turkish Academy of Dermatology, Leukonychia, 2009. J Turk Academy.
 • Medical News Today, Koilonychia: Causes, symptoms, and diagnosis, 2017, Medical News Today website.
 • MedlinePlus Medical Encyclopedia, Nail abnormalities. MedlinePlus website.
 • Habif TP, ,  Nail diseases, 2016. Clinical Dermatology: A Color Guide to Diagnosis and Therapy
 • ANBOS, Notitie Hygiëne en infectie preventie, ANBOS website.

No Comments Yet.

Leave a comment