Maskne

In de afgelopen maanden hebben mensen minder sociale activiteiten ondernomen en een groot deel werkt nog steeds vanuit huis. Een bijeffect hiervan is dat gedurende deze periode vrouwen minder make-up aangebracht hebben. Een goede ontwikkeling volgens ons, want vaak bevat make-up stoffen die de huid uitdrogen en irriteren.

Toch krijgen velen tot hun verrassing last van huiduitslag in het gezicht. Het blijkt dat het veelvuldig dragen van mondkapjes bij een percentage van de dragers lijdt tot deze huidslag. Dit wordt acne mechanica of populair 'maskne' genoemd. In dit artikel kijken we naar de oorzaken en wat je ertegen kunt doen.

Maskne, hoe ontstaat het?

Het continu dragen van mondkapjes kan maskne veroorzaken. Een aantal processen die voor uitslag zorgen:

 • Het mondkapje wrijft continu over de huid. Dit zorgt voor irritatie.
 • De oliën en vetten van de huid worden opgenomen door het mondkapje.
 • Aangezien een gedeelte van het gezicht wordt afgesloten, kan de huid minder goed ventileren.
 • Bij het uitademen komt vochtige lucht in het mondkapje. Dit zorgt voor een vochtige omgeving waarin bacteriën en gisten goed gedijen. Zweten versnelt dit proces.

Het gevolg is dat de huid geïrriteerd raakt en roodheid vertoont. Dit kan gepaard gaan met puistjes, mee-eters en andere algemene acne gerelateerde klachten.

Wat kun je ertegen doen?

Het is belangrijk om je aan de regelgeving te houden, dus voorlopig ziet het er naar uit dat velen dagelijks een mondkapjes zullen dragen.

Hieronder geven we een aantal tips voor dragers van wegwerp- en herbruikbare mondkapjes:

 • Wegwerpmondkapjes. Draag wegwerpmondkapjes niet langer dan drie uur aaneengesloten. Gooi het mondkapje weg na drie uur en gebruik een nieuwe. Hiermee voorkom je dat de groei van bacteriën doorzet.
 • Herbruikbare mondkapjes. Herbruikbare mondkapjes van katoen of zijde ademen beter dan synthetische stoffen. Dit remt de groei van bacteriën.
  • Let op het percentage aan katoen of zijde: een zo hoog mogelijk percentage (100%) is gewenst.
  • Was het mondkapje iedere dag na gebruik en let hierbij op dat het wasmiddel geen irriterende stoffen (zoals parfum) bevat.

Meer tips? Lees het artikel 'Acne verminderen' voor 5 extra tips om maskne tegen te gaan!

Persoonlijke boodschap

Soemit Bihari, Orthomoleculair Therapeut

'Mensen met een contactberoep hebben al gauw 8 uur per dag een mondkapje op. Dat betekent dat diegene aan het einde van de dag 3 wegwerpmondkapjes zou moeten hebben weggegooid.

Velen vergeten het mondkapje weg te gooien en lopen zo meer dan drie uur met hetzelfde mondkapje op. Het is de moeite waard om hier beter op te letten. Uiteindelijk is het regelmatig vervangen van een mondkapje beter voor de huid en het geeft direct een hygiënisch gevoel.

 

Seema Sharma

Seema Sharma,   Ayurvedische  Schoonheidsspecialiste

'Acne mechanica is niets nieuws. Sporters die urenlang hetzelfde shirt aanhebben en werknemers die te lang op een stoel zitten, hebben hier regelmatig last van. De combinatie van wrijving en zweet zorgt uiteindelijk voor dezelfde irritatie en uitslag als maskne.

Heb je last van maskne? Effectief optreden tegen maskne is vaak een kwestie van ondersteunen van de huid. Grijp ook gelijk deze kans om een betere verzorgingsroutine voor jezelf op te zetten.


We geven graag advies op maat, zodat je het beste resultaat behaalt.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
We staan voor je klaar.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.


Referenties

 • Rubin C. (2020). Maskne is the new acne, and here's what's causing it. New York times.
 • Dusang K. (2020). Avoid face irritation, acne while wearing masks. Baylor College of Medicine.

Comments are closed.