Minerale oliën, goed of slecht?

Huidverzorgingsproducten zijn vaak complexe middelen waar een veelvoud aan ingrediënten samenkomen om een bepaald doel te realiseren. Het is verstandig om je af te vragen of het doel van het product, hetzelfde is als jouw doel.

Zo kun jij het doel hebben om je huid op een milde wijze te ondersteunen.
Het doel van het product dat je aanschaft kan echter zijn om lekker te ruiken en lang houdbaar te zijn - tegen een zo laag mogelijke kostprijs. Daarom is het van belang om de ingrediënten te bekijken.

Minerale oliën in verzorgingsproducten houden vocht vast en geven daardoor het 'lekkere vochtige gevoel'. Er wordt echter ook beweerd dat ze slecht zijn voor de huid. In dit artikel kijken we kritisch naar minerale oliën om erachter te komen wat hun invloed is op de huid.

Wat zijn minerale oliën?

Minerale olie is een heldere, geurloze olie die is afgeleid van aardolie. Het is verkrijgbaar in een aantal varianten. De bekendste variant wordt gebruikt voor het smeren van automotoren en uitrusting.

De variant die in veel huidverzorgingsproducten wordt aangetroffen is sterk gezuiverd. We hebben een aantal vormen van deze minerale oliën, samen met hun EWG-veiligheidsscore, hieronder benoemd. De EWG-veiligheidsscore werkt met een schaal van 1 (zeer veilig) t/m 12 (zeer onveilig).

 • Liquid paraffin - 1
 • Microcrystalline wax - 1
 • Prolatum oil - 4
 • Liquid petrolatum - 4
 • Parafin oil - 1
 • Paraffinum liquidum - 1
 • Petrolatum liquid - 4
 • Petroleum oil  - 4
 • White mineral oil - 1 t/m 3
 • White oil - 1 t/m 3

Minerale olie en vaseline zijn beide bijproducten van petroleumraffinage en beide worden beschouwd als petrochemicaliën. Wellicht ziet u steeds meer producten die op de markt worden gebracht als 'vrij van petrochemicaliën' of 'petrochemisch vrij' Dat betekent dat ze geen minerale olie of vaseline bevatten.

Wat doet het met de huid?

De belangrijkste reden voor fabrikanten om minerale oliën toe te voegen aan hun verzorgingsproducten is om vocht vast te houden en een barrière op het huidoppervlak te vormen. Vandaar dat het vaak in moisturizers zit.

Minerale oliën zouden echter slecht zijn voor de huid en de gezondheid. Een aantal onderzoeken lijken dit te ondersteunen.

Opstapeling in het lichaam - Minerale oliën die vanuit de lucht worden ingeademd, in het eten zitten en die opgenomen worden door de huid zouden tot maximaal 1 gram in het lichaam opgestapeld worden. Het is niet bewezen dat deze vervuiling van het lichaam veilig is.

Het is gevonden in moedermelk - Bij vrouwen die gedurende een lange tijd dagelijks producten gebruiken met minerale oliën, is de stof in verschillende concentraties aangetroffen in moedermelk. Er is nog geen consensus over wat de gezondheidseffecten (op de lange termijn) hiervan zijn op het kind.

Hoge concentraties kunnen een gevoelige huid irriteren - Een gevoelige huid kan geïrriteerd raken als het regelmatig wordt blootgesteld aan minerale oliën. De concentratie die nodig is om een gevoelige huid te irriteren, komt zelden voor in verzorgingsproducten.

Zoals je ziet, kunnen er wel degelijk nadelige gevolgen zijn van veelvuldig gebruik van minerale oliën. Het is echter de vraag wanneer dit optreedt en of de gevolgen ernstig zijn of niet.

Conclusie

Minerale oliën worden sterk gezuiverd en aangenomen wordt dat ze daarom weinig tot geen bijwerkingen hebben, zoals gezien kan worden aan de lage EWG-scores.

Er is echter een groter wordende groep consumenten die minerale oliën zoveel mogelijk wilt vermijden, omdat ze vinden dat de veiligheid ervan nog niet voldoende bewezen is. Daarom kiezen steeds meer fabrikanten ervoor om de hoeveelheid minerale olie in hun product te verminderen of het te vervangen met plantaardige alternatieven (alhoewel dit niet automatisch betekent dat plantaardige alternatieven fijner zijn voor de huid).

Persoonlijke boodschap

Soemit Bihari, Orthomoleculair Therapeut

'Misschien denk je bij jezelf 'nog een ingrediënt die ik moet vermijden, zucht...'. We begrijpen dat het vermoeiend kan zijn om een steeds langere lijst ingrediënten actief te vermijden. Van sommige ingrediënten, zoals alcohol en parfum, kunnen we met zekerheid stellen dat ze vrijwel altijd nadelig uitpakken voor de huid. Bij minerale oliën is het verhaal minder zwart-wit.

Iedere huid is anders en verandert regelmatig. Daarom loont het om af en toe te evalueren hoe tevreden je bent met het resultaat van jouw verzorgingsroutine.'

 

Seema Sharma

Seema Sharma,   Ayurvedische  Schoonheidsspecialiste

'Regelmatig krijgen we klanten die al sinds ze kunnen herinneren dagelijks vaseline gebruiken op het gezicht. Vaseline op de huid aanbrengen heeft, behalve vocht vasthouden, weinig tot geen positieve uitwerking op de huid.

Naarmate we ouder worden kan de huid wat ondersteuning gebruiken. Soms om een zichtbare oneffenheid aan te pakken, soms om te voorkomen dat je ze krijgt. Kom gerust langs voor een gratis en vrijblijvend gesprek voor meer informatie.'


We geven graag advies op maat, zodat je het beste resultaat behaalt.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
We staan voor je klaar.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.


Referenties

 • Concin N, Hofstetter G, Plattner B, et al. Evidence for cosmetics as a source of mineral oil contamination in women. J Womens Health (Larchmt). 2011;20(11):1713-1719. doi:10.1089/jwh.2011.2829
 • Wiley-Blackwell. Mineral Oil Contamination In Humans: A Health Problem? ScienceDaily, 24 November 2008.
 • Noti A, Grob K, Biedermann M, Deiss U, Brüschweiler BJ. Exposure of babies to C15-C45 mineral paraffins from human milk and breast salves. Regul Toxicol Pharmacol. 2003;38(3):317-325. doi:10.1016/s0273-2300(03)00098-9

Comments are closed.