Wat zijn parabenen?

Misschien ben je het volgende al tegengekomen op sommige verzorgingsproducten: zonder parabenen! Dit wordt met grote letters op de voorkant geplaatst om je gerust te stellen. Hartstikke fijn dat er geen parabenen in zitten, maar wat zijn parabenen eigenlijk en waarom worden ze toegevoegd aan bijna alle verzorgingsproducten?

Wat zijn parabenen en wat doen ze?

'Parabenen' is een verzamelnaam voor ingrediënten die bacteriën, schimmels en virussen bestrijden. Ze vallen onder de groep conserveringsmiddelen. De houdbaarheid van verzorgingsproducten gaat snel achteruit als er veel bacteriën in de producten terecht komen. Zonder conserveringsmiddelen, zoals parabenen, zouden de meeste crèmes snel schadelijk kunnen worden voor de huid. Houd er rekening mee dat het product dat je koopt al wat langer geleden geproduceerd kan zijn voordat je het opsmeert:

 • Producten worden na productie opgeslagen om te verzenden zodra een afnemer (salon, drogisterij, supermarkt etc.) een bestelling heeft geplaatst. Bij afnemende vraag kan het een tijd duren voordat het product daadwerkelijk verzonden is.
 • Zodra een bestelling geplaatst is, wordt het verzonden naar de afnemer. Dit kan dagen tot maanden duren, afhankelijk van hoe het product is verzonden. Snelle transportmethodes, zoals via het vliegtuig, zijn prijzig en zorgen ervoor dat de producten stukken duurder worden voor de consument.
 • Als het product in de winkel aangekomen is, kan het weken duren voordat het product wordt verkocht aan een consument.
 • De consument opent het product en begint het te gebruiken. De meeste verzorgingsproducten en cosmetica gaan weken en soms maanden mee. Dat betekent dat het kan voorkomen dat het laatste beetje crème pas een paar maanden na openen gebruikt wordt.

Op onderstaande manieren kunnen elke dag veel bacteriën in de cosmetica terechtkomen:

 • Tijdens het productieproces is er een kleine kans dat ongewenste bacteriën terechtkomen in het product.
 • Na het openen kunnen bacteriën uit de lucht hun weg vinden in het product.
 • Als je na het openen met je vingers in een potje crème gaat worden bacteriën van je vingertoppen getransporteerd naar het potje. Tip: gebruik een spatel!
 • Crémes en cosmetica die geopend bewaard worden in een vochtige omgeving, zoals in de douche, kunnen een broedplaats worden voor bacteriën.

De meeste parabenen kun je herkennen aan de hand van de volgende termen tussen de ingrediënten: methyl-, ethyl-, propyl- en butyl- parabeen. Ze zijn goedkoop om te produceren en een kleine dosering is al effectief. Producenten voegen ze daarom toe aan hun producten om de houdbaarheid te vergroten.

Zijn parabenen veilig?

Voordat we ingaan op deze vraag is het belangrijk om te vermelden dat er geen éénduidig antwoord te geven is. Onderzoeken die gedaan zijn naar de veiligheid van parabenen (zowel met positieve als negatieve uitkomsten), worden regelmatig bekritiseerd. Daarnaast is het goed om het volgende in het achterhoofd te houden:

 • Er zijn veel verschillende parabenen en de een zou schadelijker zijn dan de ander. Het is daarom lastig om een algemene uitspraak te doen over de veiligheid van alle parabenen.
 • Tijdens de onderzoeken worden er aannames gemaakt over de hoeveelheid verzorgingsproducten die iemand dagelijks krijgt op zijn huid. Gebruik je veel minder of veel meer verzorgingsproducten dan het gemiddelde? Dan kan het zo zijn dat de resultaten van de onderzoeken niet helemaal opgaan voor jou.
 • Er wordt meestal uitgegaan van gezonde personen zonder (huid-)aandoeningen. Weet je van jezelf dat je een zeer gevoelige huid hebt en/of dat je lijdt aan eczeem/psoriasis? Dan is het goed om extra aandacht te geven aan de parabenen waarmee je huid dagelijks in contact komt.

Er is wel regelgeving omtrent het gebruik van parabenen, waardoor de veiligheid enigszins gegarandeerd is:

 • Parabenen moeten goedgekeurd worden door overheidsinstanties voordat ze toegevoegd mogen worden aan verzorgingsproducten.
 • De dosering van parabenen mag niet te hoog zijn. Hiervoor worden ruime veiligheidsmarges gehanteerd.
 • Parabenen moeten vermeld zijn als ze in een dosering aanwezig zijn dat het effect kan hebben op de huid.

Controversieel

Parabenen kunnen via de huid worden opgenomen door het lichaam. In het lichaam kunnen ze zich binden aan oestrogeenreceptoren. Ze doen zich dus voor als oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon. Dit binden aan de receptoren lijdt vermoedelijk tot een verstoring van de hormoonhuishouding. Echter, komt uit onderzoeken voor dat de verstoring van de hormoonhuishouding dusdanig klein is dat het geen effect kan hebben op de gezondheid.

Een ander verband dat gelegd werd, is dat van parabenen en borstkanker bij vrouwen. In 2004 is een onderzoek verschenen dat vermoedde dat er een verband zou kunnen zijn tussen borstkanker en het aanbrengen van deodorant met parabenen. Vervolgonderzoeken hebben dit echter weerlegd.

Conclusie

We kunnen geen algemeen advies geven betreffende het gebruik van producten met parabenen. Ze hebben als belangrijkste doel het verlengen van de houdbaarheid van het product en ze hebben meestal geen andere voordelen voor onze huid. Er zijn gemengde geluiden over de veiligheid bij langdurig gebruik.

Het is aan de consument zelf om te beslissen of ze strikt gaan voor producten zonder parabenen. Wees je ervan bewust dat parabeenvrije producten andere potentieel schadelijke ingrediënten kunnen bevatten ter vervanging van de parabenen. Na wat onderzoek kun je ervoor kiezen om een periode producten zonder parabenen te proberen. Voel je je fijner, zie je er beter uit of merk je een ander positief effect door het gebruik van producten zonder parabenen? Dan kan het de moeite waard zijn om parabenen in het vervolg te vermijden.

Persoonlijke boodschap

Soemit Bihari, Orthomoleculair Therapeut

'Helaas is het niet altijd mogelijk om een simpel en duidelijk antwoord te geven op een schoonheidsvraag. Het lichaam is te complex en varieert te veel van persoon tot persoon. Het is daarom niet altijd mogelijk om een algemene uitspraak te doen.

Wil je het uiterlijk verbeteren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Begin dan met handelingen die niet alleen het uiterlijk, maar het gehele lichaam positief beïnvloeden. Denk hierbij aan het stoppen met roken, voldoende slapen, genoeg water drinken, ongezonde snacks laten staan en regelmatig sporten. Als je dit voor een langere periode doet in combinatie met gezichtsbehandelingen, zul je ongetwijfeld resultaat boeken. '

 

 

Seema Sharma

Seema Sharma,   Ayurvedische  Schoonheidsspecialiste

'De meeste vrouwen brengen dagelijks meerdere producten aan op hun huid. Hier staan ze niet altijd bij stil, maar ga eens bij jezelf na hoeveel je opsmeert op een dag;

 • Facewash of zeep bij het opstaan.
 • Shampoo en douchegels tijdens het douchen.
 • Dagcrème, make-up en zonnebrandcrème bij het verlaten van het huis.
 • In de avond een facewash, eventueel opgevolgd met een scrub en nachtcrème.

Het is daarom aan te raden om een keer de tijd te nemen om je producten na te lopen. Zijn ze wel van hoogwaardige kwaliteit? Bevatten ze geen grote hoeveelheid irriterende stoffen? Passen ze wel bij jouw huid? Wij helpen je graag hiermee, dus wees welkom om een keer langs te komen.


We geven graag advies op maat, zodat je het beste resultaat behaalt.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
We staan voor je klaar.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.


Referenties

 • Robb-Nicholson, C., (2014). By the way, doctor: are parabens dangerous? Harvard Health Publishing Article.
 • Darbre P.D. et al. (2004). Concentrations of parabens in human breats tumours. Journal of applied toxicology.
 • Darbre P.D. et al. (2008). Paraben esters: review of recent studies of endocrine toxicicity, absorption, esterase and human exposure, and discussion of potential human health risks. Journal of applied toxicology.

Comments are closed.