Slaaptekort? Dit zijn de gevolgen!

Heb je de afgelopen tijd te weinig geslapen? Je bent niet de enige. Wist je dat maar liefst 33% - 50% (!) van de bevolking regelmatig te weinig slaapt? Dat betekent dat minstens 1 op de 3 mensen regelmatig minder slaapt dan de aanbevolen hoeveelheid voor hun leeftijd, met alle gevolgen van dien.

In dit artikel bekijken we dit tekort vanuit een beauty-lens om erachter te komen wat voor gevolgen dit heeft voor het uiterlijk. Aangezien het vrijwel niets kost om wat eerder naar bed te gaan, kan dit een interessante manier zijn om het uiterlijk een boost te geven. Lees snel verder en deel dit artikel met iedereen die je kent die lijden aan een slaaptekort.

Een onmisbare herstelprocedure

Er zijn uiteenlopende studies gedaan naar de effecten van een goede nachtrust. Vrijwel alle aspecten van de gezondheid worden erdoor beïnvloed; van hart- en vaatziektes, zoals diabetes, tot aandoeningen aan de hersenen, zoals Alzheimer. Om deze kennis enigszins behapbaar te maken, beperken we ons in dit artikel tot de gevolgen van het uiterlijk.

Tijdens het slapen krijgt het lichaam de kans om tot rust te komen en te herstellen. Voor volwassenen geldt een algemeen advies van 7 tot 9 uur slaap per dag. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van een aantal factoren waaronder de fysieke inspanningen overdag. Een goede nachtrust zorgt voor:

 • Productie van groeihormonen (HGH).
 • Productie van melatonine, het slaaphormoon.
 • Vermindering van cortisol, het stresshormoon.

Hieronder bespreken we de rollen die deze drie stoffen spelen in het behouden van een gezonde en jeugdige uitstraling.

Huid

Na een korte nacht zijn een aantal gevolgen voor de huid direct zichtbaar. De huid oogt vermoeid en rondom de ogen kan het er opgezwollen uitzien. Deze gevolgen van een enkele keer te weinig slapen kunnen teruggedraaid worden als de nachten erna weer voldoende geslapen wordt. Als dit slaaptekort een langere periode doorgaat, begint dit echter een probleem te worden met hardnekkige gevolgen.

 • Rimpels worden sneller gevormd bij een slaaptekort. Cortisol wordt teveel aangemaakt en een overschot breekt collageen af, terwijl collageen cruciaal is om de huid strak en elastisch te houden.
 • Een dunne huid kan het gevolg zijn van te weinig slapen. Tijdens het slapen produceert het lichaam groeihormonen die onder andere zorgen voor een dikkere huid. Te weinig slapen betekent dat het lichaam niet voldoende groeihormonen kan produceren, wat leidt tot een dunne en gevoeligere huid.
 • Een opgezwollen huid onder de ogen komt vaker voor bij mensen die op hun buik slapen. Vocht kan dan namelijk vast komen te zitten in de huid onder de ogen en dit vergroot de kans op ontstekingen.
 • Te weinig slapen kan ervoor zorgen dat de huid zijn natuurlijke glans verliest. Een gezonde huid heeft een zuurgraad tussen de 4 - 5,5. Deze zuurgraad is goed om bacteriën te bestrijden en een glans te behouden. De huid wordt minder zuur bij een slaaptekort, waardoor de huid zijn natuurlijke glans verliest.
 • Het is goed om te beseffen dat de huidcellen tijdens het slapen sneller vernieuwd worden dan overdag. Maak hier optimaal gebruik van door voldoende te slapen.

Haren

Voor velen zijn de haren op het hoofd een belangrijke uiterlijke kenmerk. De hoeveelheid en kwaliteit van de nachtrust speelt een rol bij het behouden en groeien van de haren.

 • Cortisol heeft ook effect op het verlies van haren, want het geeft het lichaam het signaal dat we in een gevaarlijke situatie verkeren. Dit zorgt ervoor dat zuurstof en belangrijke nutriënten naar de organen gaan in plaats van onze haren. Voldoende slapen vermindert de hoeveelheid Cortisol en een slaaptekort zorgt voor een toename.
 • Een slaaptekort gaat vaak gepaard met een tekort aan tijd. Dit betekent dat er teveel haast is om een goede verzorgingsroutine te hanteren. Er is hierdoor bijvoorbeeld geen tijd om de haren goed te drogen voor het föhnen of te verzorgen met oliën. Haasten in de ochtend kan ervoor zorgen dat we onnodig ruw en grof omgaan met onze haren. Breng wat meer rust en tijd in de verzorgingsroutine door eerder naar bed te gaan en eerder wakker te worden.

Checklist

Nu we de gevolgen van een slaaptekort hebben geanalyseerd is de volgende stap om ervoor te zorgen dat we geen slaaptekort krijgen. Neem onderstaande punten door en implementeer ze in jouw leven om een betere nachtrust te krijgen.

 • Luister naar het lichaam en blijf niet (onnodig) lang wakker. Het lichaam geeft een signaal als het tijd is om naar bed te gaan. Door niet naar dit signaal te luisteren zorgen we ervoor dat we onvoldoende slaap krijgen.
 • Vermijd blauw licht voor het slapen gaan. Vrijwel alle schermen produceren blauw licht. Dit is licht op een specifieke golflengte wat ons alert houdt en de productie van het slaaphormoon melatonine belemmert. Hierdoor kan ons natuurlijk slaapritme in de war raken met een verslechterde nachtrust als gevolg. Probeer daarom het kijken naar schermen in de avond te vermijden en/of maak gebruik van een zogeheten 'blauw licht filter'.
 • Zorg voor regelmaat. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden. Doe elke dag dezelfde handelingen voor het slapen gaan en bij het ontwaken. Dit zorgt ervoor dat het lichaam nog beter in staat is om signalen te geven dat het tijd is om naar bed te gaan en wanneer het tijd is om actief te worden.
 • Zorg voor de juiste omstandigheden. Houd de slaapkamer donker, stil, comfortabel en koel. Dit zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt en verkleint de kans dat je midden in de nacht wakker wordt.
 • Let op je voeding voor het slapen gaan. Cafeïne houdt je wakker en dient daarom vermeden te worden in de avond. Vervang cafeïne-houdende dranken in de avond met (kruiden)thee die samengesteld zijn om de nachtrust te bevorderen. Een khoolhydraatrijke maaltijd of snack voor het slapen gaan zorgt voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Via verschillende processen zorgt dit er onder andere voor dat de aanmaak van groeihormonen minder goed verloopt.
 • Een slaapkamer is er om te slapen. De hersenen associëren ruimtes met handelingen. Door in slaap te vallen op andere plekken, zoals de bankstel in de woonkamer, zorg je ervoor dat de associatie met slapen in de slaapkamer zwakker is. Hierdoor kun je op den duur minder snel in slaap vallen in bed.

Steeds meer mensen hebben beroepen met onregelmatige werktijden. De vergoeding voor de uren die gemaakt worden in de avond zijn meestal hoger, omdat werken op deze tijden niet past bij het biologische ritme van het lichaam. Hierdoor is het risico op bovenstaande cosmetische klachten (en serieuze gezondheidsklachten) groter. Het is verstandig om dit in het achterhoofd te houden bij het kiezen van werktijden.

Persoonlijke boodschap

Soemit Bihari, Orthomoleculair Therapeut

'Het is zonde dat zoveel mensen één van de krachtigste herstelprocessen van ons lichaam aan de kant schuiven voor zaken die er eigenlijk niet toe doen.

Waarom zou je jezelf forceren om wakker te blijven voor tv-programma's die doorgaan tot diep in de nacht? Na een paar dagen ben je waarschijnlijk alweer vergeten waar het programma over ging. Kies voor wat er echt toe doet, kies voor jouw lichaam.'

 

 

Seema Sharma

Seema Sharma,   Ayurvedische  Schoonheidsspecialiste

'Tijd vrijmaken voor je eigen verzorging hoeft niet ten koste te gaan van andere activiteiten. We kennen honderden mensen die regelmatig in de avond een gezichtsmasker opsmeren, olie in hun haren doen en daarna huishoudelijke klusjes doen.

Op die manier kun je meer gedaan krijgen in dezelfde tijd en kun je eerder naar bed. Het kan even wennen zijn in het begin, maar zodra je complimentjes krijgt voor je uitgeruste look wil je niks liever!'

 


We geven graag advies op maat, zodat u het beste resultaat behaalt.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
We staan voor u klaar.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.


Referenties

 • Proper K. et al., Nachtwerk en Gezondheidseffecten, Een inventarisatie van Nederlandse cohorten. 2011. RIVM briefrapport.
 • Kelly D., 9 Things That You Don't Realize are Happening While you Sleep. Reader's Digest.
 • Hanafy E., Why The pH of your skin care matters. 2015. Well and Good Website.
 • Thom E., Stress and the Hair Growth cycle: Cortisol-induced Hair Growth Disruption, 2016. Journal of Drugs.
 • National Institutes of Health, Lack of sleep may be linked to risk factor for Alzheimer's disease. 2018. National Institute of Health.
 • Hines J., Beauty sleep is real! How lack of sleep is ruining your skin, 2018, Alaska Sleep Education Center.
 • Harvard Medical School, Blue light has a dark side, Harvard Health Publishing Website.
 • Kras. J., Waarom slaap zo belangrijk is (en hoe het beter kan), 2016. Welingelichte Kringen Website.

Comments are closed.