Tyrosine en pigmentverkleuring

Voordat je verkleuring kunt zien aan de huid, is er een heel proces aan vooraf gegaan in de dieper gelegen huidlagen. Dit proces is voor de meesten onbekend. Daarom nemen we in dit artikel een belangrijke factor van dit proces onder de loep: de werking van tyrosine en tyrosinase.

Tyrosine

Tyrosine is een aminozuur dat het lichaam zelf aanmaakt. Voeding rijk aan eiwitten bevat relatief veel tyrosine. Dit aminozuur wordt vaak toegevoegd aan stimulerende middelen (bijv. pre-workout poeders) en supplementen.

Tyrosine ondersteunt de aanmaak van een aantal belangrijke stoffen, waaronder:

  • Dopamine, adrenaline en noradrenaline;
  • Schildklierhormonen;
  • Melanine.

Met name de aanmaak van melanine is een belangrijke eigenschap voor de huid.

Melanine

Melanine is pigment dat wordt gevormd in melanocyten. Het is verantwoordelijk voor de kleur van het haar, de huid en de irissen van de ogen. Een belangrijke functie van melanine is het beschermen tegen zonlicht. Het zorgt ervoor dat de straling van de zon als warmte wordt afgevoerd.

Het aantal melanocyten is nagenoeg gelijk tussen verschillende etnische groepen. Verschillen in de genexpressie zorgen ervoor dat sommige etnische groepen meer melanine aanmaken met dezelfde hoeveelheid melanocyten.

Melanocyten kunnen gestimuleerd worden om meer melanine aan te maken door zowel interne als externe factoren, waaronder:

  • UV(A) - straling;
  • Hormonale disbalans;
  • Verhoogde melanotropine aanmaak tijdens de zwangerschap en/of langdurige stress;
  • Fototoxische reacties op medicijnen en/of cosmetica.

Als het lichaam onvoldoende melanine aanmaakt, kan dit onder andere leiden tot zeldzame huidaandoeningen, zoals albinisme.

Tyrosinase

De aanmaak van melanine moet gecontroleerd verlopen. Het enzym tyrosinase speelt hierbij een belangrijke rol. Het heeft direct invloed op de hoeveelheid melanine dat aangemaakt wordt. Verstoring van dit enzym kan leiden tot plaatselijke verhoogde aanmaak van melanine, wat vervolgens zichtbaar wordt op het gelaat als pigmentverkleuring.

Hoogwaardige behandelingen en producten hebben veelal als doel om verhoogde tyrosinase-activiteit in de huid weer terug te brengen naar haar natuurlijke balans. Dit kan op zowel natuurlijke als chemische wijze, waarbij onze voorkeur uitgaat naar veilige, pijnloze en natuurlijke methodes.

Persoonlijke boodschap

Soemit Bihari, Orthomoleculair Therapeut

'Tijdens het consult krijgen we vaak vragen over het ontstaan van pigmentverkleuringen. We snappen dat mensen graag 1 specifieke gebeurtenis willen aanwijzen als oorzaak. In enkele gevallen is dit mogelijk.

In de meeste gevallen ligt het echter een stuk gecompliceerder. De huid is een fascinerend orgaan dat positief en negatief beïnvloed kan worden door de dagelijkse keuzes die we maken. Maak daar handig gebruik van door gezonde, veilige en goed geïnformeerde keuzes te maken.'

 

Seema Sharma

Seema Sharma,   Ayurvedische  Schoonheidsspecialiste

'Het verminderen van pigmentverkleuringen en egaliseren van de huid is één van de fundamenten van onze praktijk.

Door de jaren heen blijkt keer op keer dat klanten het meeste resultaat boeken als ze de pigmentverkleuring multidisciplinair aanpakken. Denk hierbij aan verbeteringen in de verzorgingsroutine, leefstijl en voeding.

Met deze blogs willen wij u de tools aan te reiken waarmee u deze verbeteringen kunt doorvoeren.'


We geven graag advies op maat, zodat je het beste resultaat behaalt.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
We staan voor je klaar.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.


Referenties

  • Zolghadri, S., et al (2019). A comprehensive review on tyrosinase inhibitors. Journal of enzyme inhibition and medicinal chemistry, 34(1), 279–309.
  • Stutsman, J (2020). L Tyrosine & Melalin. Livestrong website.
  • Chang TM, (2012) Tyrosinase and Tyrosinase Inhibitors. J Biocatal Biotransformation 1:2.

Comments are closed.