Verschonen

In de dagelijkse drukte en hectiek hebben steeds minder mensen tijd om regelmatig hun baddoeken, handdoeken en beddengoed te verschonen. Kunt u zich niet meer herinneren wanneer de laatste keer is dat de kussensloop in de was is gegaan? Geen zorgen, u bent vast niet de enige! We zetten hieronder uiteen waarom regelmatig verschonen belangrijk is om er zo goed mogelijk uit te zien en hoe u een goede routine kunt hanteren.

Geen zin of tijd? Dit zijn de mogelijke gevolgen!

De meesten van ons verschonen pas als ons gevoel zegt dat het hoog tijd is. Daar is in principe niks mis mee, maar vaak is het onduidelijk wanneer dat precies is. Dagelijks? Wekelijks? Maandelijks? En moeten handdoeken net zo vaak verschoond worden als het beddengoed?

De stoffen waar we dagelijks mee in aanraking komen houden onder andere dode huidcellen, haartjes , zweet en restjes cosmetica vast. Die zie je niet, maar kunnen op den duur huidirritaties en ziektes veroorzaken. Dit zijn de plekken waar het gezicht het meeste in aanraking mee komt.

Het kussen

Elke avond besteden mensen een aantal uren in bed. Gedurende deze tijd wrijven we ons gezicht regelmatig in het kussen. Het is verstandig om stil te staan bij de volgende zaken waar het kussen mee te maken krijgt:

 • Een gemiddeld persoon zweet onder normale omstandigheden ongeveer 200 ml per nacht. Een warme omgeving, activiteiten of ziektes kunnen zorgen voor nog meer zweet.
 • Als een nachtcrème vlak voor het slapen gaan aangebracht wordt is er een kans dat de crème niet volledig ingetrokken is en daardoor ook in het kussen terecht komt.
 • Veel vrouwen slapen regelmatig met oliën in het haar. Hierdoor komt veel olie terecht in het kussen.

Het kussen krijgt vaak meer te voortduren dan we met het blote oog kunnen waarnemen. Niet verschonen zorgt voor een snelle toename van bacteriën en huisstofmijt. De potentiële gevolgen zijn acne, een te vette huid en zelfs een vergrote kans op allergieën.

Advies: verschoon het kussensloop minstens 1 keer per week. In het geval dat u last heeft van een huidaandoening, zoals acne of te vette huid, is het verstandig om nog vaker te verschonen (2 á 3 keer per week). Sommigen kiezen ervoor om een doek te leggen op het kussensloop en die regelmatig te vervangen. Ook dat is een manier om te voorkomen dat het kussen een broeinest wordt van bacteriën.

De baddoek

Het reinigen van het gezicht wordt vrijwel altijd gevolgd met het drogen. De meesten gebruiken hiervoor een baddoek die ook gebruikt wordt voor het drogen van het lichaam na het douchen. Er zijn een aantal redenen waarom dit afgeraden wordt.

 • Bij het drogen van het lichaam krijgen we een relatief grote hoeveelheid bacteriën, restjes cosmetica - die niet gemaakt zijn voor het gezicht! -, zweet en vocht in de baddoek. Het moge duidelijk zijn dat het niet wenselijk is als dit (de volgende dag) op het gezicht komt.
 • Het kan voorkomen dat je onbewust te hard wrijft met het doek, zeker als je haast hebt. Hierdoor loopt de huid beschadiging op.

Advies: Gebruik geen baddoek die je voor het lichaam hebt gebruikt. Dep het gezicht droog met iets wat je daarna kunt weggooien, zoals wegwerpdoekjes of papier.

Make-up borstels

Deze borstels worden vaak over het hoofd gezien en worden zo een lange tijd gebruikt zonder gereinigd te worden.

 • Bij het gebruik van de borstels ben je vuil, oliën, dode huidcellen en bacteriën aan het transporteren van het potje naar de huid en vice versa.
 • Make-up borstels die niet gewassen en goed afgedroogd worden na gebruik bieden ideale omstandigheden voor bacteriën om te groeien.

Potentiële gevolgen zijn aantasting van de huidbarrière, wat kan leiden tot vroegtijdige rimpelvorming. Daarnaast is er ook een risico op infecties en acne.

Advies: Was en droog make-up borstels na gebruik. Bewaar de borstels niet onbeschermd in de (vochtige) douche, maar bewaar ze op een droge en schone plek.

Iets om over na te denken

Omwille van de lengte van het artikel hebben we ons beperkt tot stoffen waarmee het gezicht regelmatig in aanraking komt. In de toekomst zullen we ook stil staan bij de volgende manieren waarbij mensen onbewust een grote hoeveelheid bacteriën aanbrengen op het gezicht.

 • De handen - een bron van bacteriën - aanbrengen op het gezicht.
 • Het onderling groeten met 3 kusjes (wang op wang).
 • Het toetsenbord, de afstandbediening en de mobiele telefoon.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om als eerste de artikelen gemaild te krijgen!

Tips

Oneindig verschonen is niet altijd aan te raden. Soms is het verstandig om de oude doeken en borstels weg te gooien en een nieuwe schone set aan te schaffen.

Bovenstaande adviezen gelden met name voor mensen die een relatieve schone huid hebben zonder aandoeningen. In het geval van huidaandoeningen, zoals ernstige acne, is het verstandig om extra hygiënisch te handelen.

We geven graag advies op maat, zodat u het beste resultaat behaalt.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
We staan voor u klaar.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.


Referenties

 • Matsumo C et al., Effects of disposable bath and towel bath on the transition of resident skin bacteria, water content of the stratum corneum, and relaxation. Elsevier Science 2018
 • The Guardian, Throw in the towel: is air-drying your face better for your skin? The Guardian website. oktober 2018
 • Allure, Should You Use Different Towels for Your Face and Your Body? Derms Weigh In. Allure website. oktober 2018
 • Dermveda, Microbiome of Your Makeup Brush, why you should really start washing your makeup brushes. Dermveda website.

No Comments Yet.

Leave a comment