Waterhardheid & het uiterlijk

Wellicht heb je het verschil gemerkt als je op vakantie gaat naar het buitenland; de huid en haren voelen anders aan na een paar keer douchen. Zelfs als de verzorgingsproducten hetzelfde blijven zijn er zichtbare en voelbare verschillen. Dit verschil is toe te schrijven aan de zogeheten waterhardheid, oftewel: hoe hard het water is.

Ook in Nederland zijn er tussen gemeentes verschillen in de waterhardheid gemeten.
In deze blog laten we zien in welke gemeentes het water het hardst is en bekijken we de gevolgen van de waterhardheid voor de huid en de haren.

Wat is waterhardheid?

Water bevat de mineralen calcium en magnesium. Deze mineralen komen op natuurlijke wijze terecht in het water als het door kalksteen, zand en grond stroomt. Vervolgens sijpelt het water in de grondwatertoevoer. Alle waterleidingsbedrijven ontharden het leidingwater.

Een grote concentratie van deze mineralen zorgt voor 'hard water' en een lage concentratie voor 'zacht water'. Regenwater heeft nog geen kans gehad om in aanraking te komen met deze mineralen en is daarom zacht.

Het bekijken van de hardheid gebeurt volgens een schaal vanaf 0. Hoe hoger de score, des te harder het water is. Grofweg kan het volgende gesteld worden:

  • 0 - 4: zeer zacht water
  • 4 - 8: zacht water
  • 8 - 12: gemiddeld
  • 12 - 18: vrij hard water
  • 18 - 30: hard water

Hieronder een lijst van een aantal drinkwaterleveranciers en de gemeten hardheid.

Brabant Water - Noord-Brabant - 4,8 tot 17,2 - zacht tot vrij hard water
Dunea - Zuid-Holland - circa 8,5 - gemiddelde waterhardheid
Evides - Zuid-Holland - circa 8,5 - gemiddelde waterhardheid
Oasen - Zuid-Holland - 6,7 tot 11,9 - zachte tot gemiddelde hardheid
PWN - Noord-Holland - circa 7,9 - zacht water
Vitens - Friesland - 2,0 tot 15,1 - zeer zacht tot vrij hard water
Waterbedrijf Groningen - Groningen - 5,5 tot 12,5 - zacht tot vrij hard water
Waterleidingmij - Limburg - 3,7 tot 12,4 - zacht tot vrij hard water
Waternet - Amsterdam - circa 7,8 - zacht water

Wat is beter? Hard of zacht water?

Er is onenigheid over de exacte ideale hardheid-score van het water. In grote lijnen kan het volgende gesteld worden.

Huid
De hoge concentratie van mineralen in hard water maken het moeilijk om de aangebrachte verzorgingsproducten goed weg te wassen. Dit kan onder andere leiden tot huidirritaties en acne. De barrière van de huid wordt aangetast, waardoor de huid gevoeliger kan worden.

Volgens een onderzoek waarbij gebieden in Engeland met hard en zacht water werden vergeleken stijgt de kans op eczeem in gebieden met hard water. Een duidelijk verband werd gevonden, maar meer onderzoek is nodig om definitief te kunnen stellen dat waterhardheid de kans op eczeem vergroot.

Haar
Hard water kan ervoor zorgen dat de shampoo meer dan gebruikelijk kleeft aan de haren. Een logische reactie hierop is om het haar nog meer te wassen, wat vervolgens de kans op droog en grof haar vergroot. Tevens kan dit ook roos in de hand werken.

Smaak
Volgens velen smaakt zacht water beter dan hard water. De hogere hoeveelheid mineralen in hard water kan zorgen voor een bittere smaak. Dit is uiteraard subjectief. In het geval dat je kraanwater anders vindt smaken op verschillende plekken kan het dus liggen aan de hardheid en de zuiveringsmethodes.

Huishoudelijke apparaten
We zien dat (vrij) hard water dat verhit wordt kalkaanslag achterlaat. Dit is minder goed voor de levensduur van huishoudelijke apparaten. Daarnaast is er bij het wassen meer wasmiddel nodig.

Is zacht water dan altijd beter?

Uit bovenstaande punten kan opgemaakt worden dat de voorkeur uitgaat naar zacht water. Zeer zacht water heeft echter ook een aantal nadelen, waaronder een hogere kans op huidirritaties en aantasting van servies in de wasmachine.

Het is daarom van belang om eerst te kijken of bovenstaande punten een rol (zouden kunnen) spelen bij jou. Als dat inderdaad het geval is kunnen onderstaande tips helpen.

Tips

Als je last hebt van een overgevoelige huid, eczeem of acne kan het de moeite waard zijn om enkele dagen het gezicht te wassen met voorverpakt water in plaats van kraanwater. Als er duidelijke verbeteringen optreden kan de hardheid van het kraanwater de huidconditie aangetast hebben.

Er bestaan waterontharders, apparaten die thuis aangesloten worden om te voorkomen dat calcium en magnesium kristalliseren. Hierdoor wordt het water zachter. Het nut hiervan voor Nederlandse huishoudens staat echter ter discussie. Financieel gezien kan zachter water de levensduur van huishoudelijke apparaten verlengen en stroomkosten besparen. Daarentegen moet de ontharder aangeschaft en gereinigd worden. Als je in een gebied woont met hard tot vrij hard water kan het baten om een waterontharder te laten installeren. Laat je hierover informeren bij de desbetreffende instantie.

We geven graag advies op maat, zodat u het beste resultaat behaalt.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
We staan voor u klaar.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.


Referenties

  • McNally NJ et al., Atopic eczema and domestic water hardness. Lancet Journal 1998; 352(9127):527-31.
  • Consumentenbond, Zacht water, harde feiten. Consumentengids oktober 2017: 62-65.
  • Vereniging van waterbedrijven in  Nederland (VEWIN), Drinkwaterstatistieken 2017 van bron tot kraan.
  • Vereniging van waterbedrijven in  Nederland (VEWIN), Kerngegevens drinkwater 2017.
  • Water Right Group, HARD WATER VS. SOFT WATER - EFFECTS ON YOUR HAIR, 24 januari 2017. Water Right Group website.

Comments are closed.