Water Temperatuur

Het gezicht is het eerste wat een ander ziet, logisch dus dat we die er altijd tip top uit willen laten zien. In de salon krijgen we regelmatig de vraag hoe je het gezicht hoort te wassen. Dit is een goede vraag, want de meeste mensen wassen hun gezicht één of twee keer per dag. Vaak staan we niet stil bij het kiezen van de temperatuur, wat kan leiden tot onnodige beschadigingen van de huid.

Door het gezicht te wassen (met de juiste temperatuur) geven we het de dagelijkse reiniging die het nodig heeft. Daarnaast  kan de temperatuur ook effect hebben op de effectiviteit van de verzorgingsproducten die we na het wassen aanbrengen op de huid. Genoeg reden dus om door te lezen en erachter te komen wat de beste temperatuur is voor jouw huid!

Warm tot heet

Warm tot heet water heeft voor de meesten als voordeel dat het fijn aanvoelt. Met name in de koude wintermaanden kiezen veel ervoor om het gezicht met warm tot heet water te wassen. Dit leidt echter tot uitdroging, omdat de huid van het gezicht van zichzelf al warm is. Extra warmte aanbrengen door het gebruik van warm tot heet water leidt tot uitdroging.

In de koude maanden van het jaar is de huid al extra uitgedroogd door het weer. De koude droge buitenlucht kan natuurlijke essentiële oliën aantasten en kleine scheurtjes veroorzaken in de buitenste huidlaag. Dit leidt vervolgens tot een droge huid met meer ontstekingen dan normaal. Tweemaal daags het gezicht wassen met warm tot heet water, waarbij de huid verder uitdroogt, is daarom des te meer afgeraden in de koude maanden van het jaar.

Heet water zorgt ervoor dat de huid (blijvend!) rood kan worden met een grotere gevoeligheid. Dit leidt tot een permanente verslechtering van de huid.

Een voordeel van warm tot heet water is dat de poriën door de warmte wat meer open zijn. Dit is handig om het vuil en overtollige oliën uit de poriën te wassen.  Daarnaast wordt de doorlaatbaarheid van de huid beter, waardoor crèmes beter kunnen intrekken in de huid.

Samenvattend:

 • Voelt fijn aan
 • Kan vuil uit de poriën beter verwijderen
 • Verbetert de doorlaatbaarheid van de huid
 • Zorgt voor uitdroging van de huid
 • Kan kleine scheurtjes veroorzaken
 • Kan essentiële natuurlijke oliën van de huid aantasten
 • Kan de huid (permanent) rood maken

Koud tot ijskoud

Aan de andere kant van het spectrum hebben we koud tot ijskoud water. Dit voelt meestal minder fijn aan dan warm water. Het voordeel is echter dat er geen uitdroging plaatsvindt.

Bij het gebruik van koud water kan het de huid samentrekken. Dit is fijn als de de huid rondom de ogen gezwollen is.

Last van een rood gezicht? Dit komt door verwijding van de bloedvaten in de huid. Koud water zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken, waardoor de roodheid zal afnemen.

Het wassen met koud tot ijskoud water heeft als nadeel dat de poriën zich niet (veel) openen, waardoor vuil moeilijker te verwijderen is.

Samenvattend:

 • Geen uitdroging
 • Trekt de huid samen
 • Kan roodheid verminderen
 • Maakt het lastiger om grondig te reinigen
 • Crèmes trekken minder goed in de huid

De juiste temperatuur

Kies voor de gouden middenweg: lauw water. Door te wassen met lauw water weet je zeker dat je de huid niet beschadigt. Lauw water voelt fijn aan en geeft de huid de opkikker die het nodig heeft.

Tips

Pas de temperatuur geleidelijk aan, want zo geef je jezelf de kans om te wennen aan de temperatuur. Het gebruik van een hele andere temperatuur dan de huid op dit moment heeft (bijvoorbeeld: heet water op een koud gezicht) leidt tot de verwijding van de bloedvaten in de huid. Hierdoor stroomt er tijdelijk veel meer bloed naar de huid, wat zorgt voor een rode en gevoelige huid.

Was het gezicht apart bij een wasbak en niet tijdens het douchen, want dan kun je nog beter de temperatuur in de gaten houden.

Vergeet niet je handen te wassen voordat je het gezicht wast. Zo voorkom je dat de vele bacteriën op het gezicht komen voordat je überhaupt begonnen bent met wassen.

Heb je last van pigmentatie of acne op het gezicht? Dan doe je er goed aan om een keer vrijblijvend langs te komen bij ons in de salon, zodat we advies op maat kunnen geven. Neem contact met ons op.

Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.


Referenties

 • American Academy of DERMATOLOGY (AAD); Face washing 101. AAD website.
 • Pulse GH; 4 beauty benfits of washing face with cold water. Pulse website.
 • Coastal Courier Living Well; Should you wash your face with hot or cold water? Coastal Courier website.

No Comments Yet.

Leave a comment