Witte tanden

Een stralende glimlach is aantrekkelijk om te zien en wordt vaak direct opgemerkt door de mensen in de omgeving. Daarnaast is lachen gezond en doen we het allemaal meerdere keren per dag. Toch is het hebben van witte tanden niet vanzelfsprekend. Hieronder bespreken we de milde manieren om een stralende glimlach te krijgen om jaloers op te zijn!

Goede gewoontes

Veel mensen poetsen hun tong onvoldoende. De bacteriën op de tong blijven opstapelen en kunnen op den duur leiden tot verkleuringen op de tanden. Poets de tong in ieder geval dagelijks om de bacteriën te verwijderen en een betere adem te krijgen.

Oil pulling (spoelen met oliën of appelcederazijn) wordt in het westen niet vaak opgenomen in de verzorgingsroutine. In het oosten is het gebruikelijk om regelmatig 10 - 20 minuten te gorgelen en te spoelen om de tanden op een natuurlijke manier witter te maken en slechte adem te verdrijven. Maak een foto van de tanden en probeer eens een aantal weken te gorgelen. Dat is een makkelijke manier om te zien of het gorgelen het gewenste effect geeft voor uw tanden.

Een andere veelgebruikte manier om de tanden te ontsmetten is het kauwen op basilicum blaadjes. Dit is een gemakkelijke manier om overdag de tanden weer te reinigen en wordt met name in Azië veel gedaan.

Vervang regelmatig de borstels die u gebruikt bij het tanden poetsen. De haartjes van een borstel worden bij het gebruik zwakker en kunnen van richting veranderen. Dit proces gaat des te sneller als je te hard drukt tijdens het poetsen. Hierdoor worden de tanden minder goed gereinigd. Vervang daarom de borstel na ongeveer 2 - 3 maanden.

Dames kunnen een contrast creëren tussen de lippen en de tanden door een donkere tint lippenstift te gebruiken. Het contrast zorgt ervoor dat de tanden nog witter lijken.

Slechte gewoontes

Velen zijn verslaafd aan energie- en frisdranken. Het zuur en suiker wat er in deze drankjes zitten tasten het glazuur van de tanden aan. Daarnaast hebben ze nog andere negatieve effecten op het lichaam. Let op: ook vruchtensapjes bevatten vaak een grote hoeveelheid suiker die de tanden aantasten. Het is dus verstandig om de inname van deze drankjes en sapjes te vervangen met water. Gebruik in ieder geval een rietje om de tanden enigszins te ontzien als u toch besluit om een zuur/suiker houdend drankje te drinken. Spoel de mond met water na het nuttigen van frisdrank met water. Poets het gebit niet direct na het nuttigen van frisdrank, want het gebit is op dat moment extra kwetsbaar.

Thee en wijn bevat een hoge concentratie aan zogeheten Tannines. Een van de gevolgen van een hoge concentratie tannines is dat de tanden verkleuren. Als dit voor een langere periode gedronken wordt zorgt dit voor verkleurde tanden.

Roken is niet alleen slecht voor de longen, maar ook voor het gebit. Tijdens het roken komen tientallen stoffen in de mond die onder andere zorgen voor zwakkere en gele tanden. Meer gevolgen voor het uiterlijk kunt u lezen in het artikel: 5 gevolgen van (mee)roken voor het uiterlijk.

De hele dag non-stop eten en drinken tast de zuurgraad aan. Door minstens twee uurtjes tussen het eten te houden kan de zuurgraad herstellen.

Overdrijven met het reinigen kan op den duur ook leiden tot een slechter gebit. Denk hierbij aan te vaak poetsen (>3 keer per dag) in combinatie met het gebruik van mondwater en het regelmatig poetsen met baking soda. Er is een grote kans dat hierdoor het glazuur verzwakt en goede bacteriën verwijderd worden.

Jouw tanden - focus!

Het is vrijwel onmogelijk om alle stoffen te vermijden die de tanden verkleuren. Gezonde voeding zorgt op de lange termijn weliswaar voor minder verkleuring dan ongezonde voeding, maar zelfs met een gezond dieet is verkleuring niet volledig uit te sluiten. Probeer daarom vooral te concentreren op de aanpassingen die het meeste effect kunnen hebben:

 • Roken: als je rookt, probeer dit dan geleidelijk af te bouwen.
 • Sterke thee: probeer het zakje niet te lang in de kop te houden. Hierdoor wordt de thee minder sterk en bevat het minder tannines.
 • Sapjes en frisdrank: probeer dit zoveel mogelijk te vervangen met water.
 • Poetsen: poets zowel de tanden als de tong bij het opstaan en voor het slapen gaan.
 • Reiniging tussen tanden: gebruik dagelijks flosdraad of zogeheten soft-picks (tandenstokers met rubberen tips) om tussen de tanden te reinigen.
 • Extra: geef de tanden 1 - 2 keer per week extra aandacht met bijvoorbeeld oil pulling of het spoelen met mondwater.
 • Controle: ga minstens 1 keer per jaar langs bij een tandarts of mondhygiënist voor een controle.

Wilt u direct resultaat op een veilige en voordelige manier?
Laat dan uw tanden bleken. Meer informatie over het tanden bleken kunt u hier vinden: www.seemasharma.nl/behandelingen/tanden-bleken

We geven graag advies op maat, zodat u het beste resultaat behaalt.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
We staan voor u klaar.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.


Referenties

 • Singh, A., & Purohit, B. (2011). Tooth brushing, oil pulling and tissue regeneration: A review of holistic approaches to oral health. Journal of Ayurveda and integrative medicine, 2(2), 64–68. doi:10.4103/0975-9476.82525
 • Kleber CJ, Moore MH, Nelson BJ. Laboratory assessment of tooth whitening by sodium bicarbonate dentifrices. J Clin Dent. 1998;9(3):72-5.
 • Van Houte, J., Upeslacis, V. N., Jordan, H. V., Skobe, Z., & Green, D. B. (1976). Role of Sucrose in Colonization of Streptococcus mutans in Conventional Sprague-Dawley Rats. Journal of Dental Research, 55(2), 202–215.
 • Reader's Digest Editors, The 10 Golden Rules for White, Healthy Teeth, Reader's Digest website.
 • Wyatt Jr, Alfred, 10 Secrets to Whiter Teeth, 2018, WebMD website.

No Comments Yet.

Leave a comment