6 Beauty Foutjes

Iedereen heeft een dagelijkse verzorgingsroutine, zelfs als we er niet bij stil staan. Toen we jong waren, leerden we om elke dag dezelfde handelingen te doen. De meeste mensen houden zich vervolgens hun hele leven aan die routine vast. Kleine foutjes in de verzorgingsroutine kunnen op lange termijn leiden tot cosmetische problemen die makkelijk te voorkomen zijn.

Het is daarom verstandig om kritisch te kijken naar hoe we onszelf verzorgen en valkuilen op te sporen. Lees hieronder over 6 veelgemaakte beauty fouten en wat je kunt doen om ze te verbeteren.

#1 - De nek vergeten

Als we crèmes smeren of oliën aanbrengen, vergeten we vaak om onze nek ook mee te nemen. De nek wordt, net als het gezicht, vaak blootgesteld aan de (vervuilde) buitenlucht en het zonlicht. De huid van de nek is net zo gevoelig voor veranderingen in het pigment, elasticiteit en de textuur.

Tip: Vergeet daarom niet om de nek mee te nemen in de dagelijkse verzorgingsroutine.
Daarmee voorkom je dat er grote verschillen ontstaan tussen de nek en het gezicht.

#2 - Lang en heet douchen

Lang douchen met warm tot heet water kan prettig aanvoelen. Met name in de koude wintermaanden staan mensen langer dan gebruikelijk onder de douche. Helaas is dit verre van optimaal voor onze huid. Het warme water droogt onze huid uit. Teveel schrobben met zeep zorgt ervoor dat de natuurlijke oliën van de huid worden aangetast.

Tip: Beperk het douchen tot ongeveer 10 minuten. Gebruik lauw water en vermijd chemische zeepjes. Meer informatie over de effecten van het watertemperatuur kunt u lezen in het artikel 'Water Temperatuur'.

#3 - Te dicht bij de spiegel epileren

'Hoe dichter bij de spiegel, hoe meer ik kan zien en hoe beter ik dus mijn wenkbrauwen kan epileren'. Dit klinkt logisch, maar is helaas incorrect. Als je de wenkbrauwen te dicht op de spiegel epileert, raak je het overzicht op vorm van je wenkbrauw kwijt. Je bent geneigd om meer haar weg te halen, met als resultaat dunne en ongelijke wenkbrauwen.​

Tip: Je kunt het beste je wenkbrauwen epileren voor een grote spiegel waar je meer overzicht hebt van je beide wenkbrauwen.

  • Zet de spiegel bij het raam, zodat er genoeg lichtinval is.
  • Als hulp voor een natuurlijke vorm van de wenkbrauw kan een potlood gebruikt worden. Zet het potlood tegen de neus in een lijn naar de binnenkant van de wenkbrauw. Hier hoort de wenkbrauw te beginnen, haal dus geen haar weg in dit gebied.
  • Voor het uiteinde van de wenkbrauw, dien je het potlood weer in een lijn vanaf de buitenkant van je neus langs de buitenkant van je oog te houden. Zo zie je waar de wenkbrauw ongeveer moet eindigen. Haal dus ook hier niet al te veel haren weg.

Weet je niet welke wenkbrauwvorm het beste werkt voor jouw gezicht? Kom dan gerust langs bij ons om je wenkbrauwen te laten epileren. Wil je leren van een expert? Schrijf je dan in voor een privé cursus epileren met touw!

#4 - Dagcrème onder de ogen

Een goede verzorgingsroutine is niet compleet zonder een dagcrème. Wees er echter wel bewust van dat de huid van het gezicht verschilt van gebied tot gebied. Zo is bijvoorbeeld de huid onder onze ogen dunner en gevoeliger dan de rest van het gezicht. Veel gezichtscrèmes zijn samengesteld om zo diep mogelijk door te dringen in de huid. Het is niet verstandig om dit soort gezichtscrèmes aan te brengen op de dunne huid rondom de ogen. De ogen kunnen geïrriteerd raken en de huid rondom de ogen kan verslechteren.

Tip: Oogcrèmes zijn, zoals als de naam al doet vermoeden, speciaal samengesteld voor de huid onder de ogen. De ingrediënten zijn vaak milder voor de huid, waardoor irritaties minder snel voorkomen. Gebruik daarom een oogcrème in plaats van een gezichtscrème onder de ogen.

#5 - Met je vingers in het potje

Er leven duizenden bacteriën op onze handen, waarvan de meesten zich vlak onder de vingernagels bevinden. Dit zijn niet allemaal dezelfde bacteriën. Geschat wordt dat er 100 tot 200 verschillende bacteriën zijn op de handen.

Elke keer dat je met je vingers in een pot crème gaat, transporteer je bacteriën van je vinger naar het potje. Andersom geldt dit ook; bacteriën die eerder in het potje zijn gekomen worden weer via je vinger getransporteerd naar je huid. Sommige crèmes bieden de juiste omstandigheden voor de bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Als dit het geval is kan de crème een broedplaats worden voor ongewenste bacteriën.

Producenten proberen de verspreiding van bacteriën tegen te gaan en de houdbaarheid van hun product te vergroten door antibacteriële stoffen toe te voegen. Helaas zijn deze antibacteriële stoffen niet altijd even vriendelijk voor onze huid. Bepaalde vormen van alcohol en synthetische parabenen kunnen op lange termijn zelfs schadelijk zijn voor de huid. Daarnaast biedt het toevoegen van deze stoffen geen garantie dat alle ongewenste bacteriën gedood worden. Er zijn immers honderden verschillende soorten bacteriën op de handen (en dan laten we de schimmels en virussen zelfs buiten beschouwing).

Tip: Gebruik een schone spatel om crème uit het potje te halen om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Als je tijdens het opruimen een oude pot crème tegenkomt, gooi deze dan weg.

#6 - De kussensloop niet genoeg verschonen

Kussenslopen zijn een bron van bacteriën, dode huidcellen en haar-producten die niet op het gezicht horen te komen. Vaak wordt de kussensloop slechts één keer per week vervangen. Als je acht uur per avond slaapt, betekent het dat de kussensloop pas na 56 uur zweten en wrijven de was in gaat.

Vermijd ontstekingen en schade aan de huid door de kussensloop regelmatig te verschonen. Twee à drie keer per week is meestal al voldoende. Als alternatief kunnen schone doeken gelegd worden op de kussens, die vervolgens om de twee à drie dagen de was in gaan.

Meer informatie over de voordelen van het regelmatig verschonen kunt u vinden in onze beautyblog: verschonen!

Persoonlijke boodschap

Soemit Bihari, Orthomoleculair Therapeut

'Tof dat je onze blog over veelgemaakte beauty foutjes hebt gelezen! Dat geeft mij het signaal dat je bewust met je uiterlijk bezig bent. Schrijf je hieronder gratis in voor de nieuwsbrief, zodat je maandelijks de nieuwste tips en aanbiedingen ontvangt.

Extra lof gaat uit naar alle jonge lezers. Hoe jonger je bent, des te meer cosmetische problemen je kunt voorkomen. Daarnaast is het op jonge leeftijd makkelijker om in één keer een goede routine aan te leren.'

 

Seema Sharma

Seema Sharma,   Ayurvedische  Schoonheidsspecialiste

'Tijdens een consult zie ik regelmatig een AHA! - moment bij de klanten. Er is ineens het besef dat ze vanuit onwetendheid jarenlang een sub-optimale routine hadden. Dit is een goed teken, want verbetering kan pas plaatsvinden nadat iemand zo een moment ervaart.

Wij staan altijd klaar om je te behandelen en productadvies te geven. Dit is echter een proces dat de beste resultaten oplevert als je ook actief bijdraagt door een goede verzorgingsroutine te hanteren op de dagen dat we je niet zien in de salon. '

 
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.

Referenties

  • Coffey H., SHOCKING: You won't believe how many germs are on your hands. 2017. Express website
  • Coleman C., Beware the Bugs!. Mail Online website.
  • Brucculieri J., Do we really need to use special eye cream, or is it a scam? 2018. Huffington Post Life website.
  • Daniels H., The body part you always forget in your anti-aging routine. Reader's Digest website.

Comments are closed.