Vergrote poriën aanpakken

Vergrote poriën zijn een veelvoorkomend en hardnekkig probleem. De meeste huidverzorgingsproducten of behandelingen geven weliswaar een tijdelijke verbetering, maar maken je huidprobleem op lange termijn alleen maar erger. Lees hier tips om vergrote poriën effectief aan te pakken.

Functie van poriën

Als je in de spiegel kijkt, zie je dat je huid is bezaaid met minuscule gaatjes. Deze kleine huidopeningen lopen als een soort buisje van de dieper gelegen huidlagen naar de oppervlakte van je huid.

Een porie is altijd verbonden met een talg- of zweetklier. Ze verspreiden het aangemaakte talg over de huid. Dit klinkt onsmakelijk, maar voor de huid is het van levensbelang. Zonder talg zou je sneller vatbaar zijn voor vervelende huidaandoeningen en infecties. Bovendien zou de huid uitdrogen als de poriën geen talg zouden verspreiden.

Oorzaak vergrote poriën

Als de talgklieren te veel talg aanmaken dat zich vermengt met dode huidcellen die aanwezig zijn in je porie, kunnen je poriën verstopt raken. Talg kan dan niet vrij over je huid uitvloeien vanuit de porie met als gevolg dat de poriën wijder worden en beter zichtbaar worden. Ook kunnen hierdoor mee-eters ontstaan.

Vergrote poriën aanpakken

Het welbekende 'voorkomen is beter dan genezen' gaat ook hier op. Als er weinig dode huidcellen aanwezig zijn in de poriën zal de kans op vergrote poriën ook afnemen. Zorg daarom voor regelmatige reiniging van de huid. Wie haar huid schoonhoudt, geeft het verstoppen van de talgklieren een kleinere kans. Gebruik hiervoor milde cleansers, die de huid niet irriteren of uitdrogen. Stoffen zoals Salicylzuur dringen door tot in de poriën en pakt talg en vuil actief aan zonder de huid te irriteren. De huid zal hierdoor minder snel verstopt raken.

Het gezicht wassen met lauw tot koud water zorgt voor een verhoogde bloedsomloop in de huid. Hierdoor is het tijdelijke en optische effect dat de huid wat strakker staat, wat de zichtbaarheid van poriën vermindert.

De huid vet nodig heeft om mooi te blijven. Kijk uit voor alcohol en zogenaamde ‘adstringing lotions’: deze zijn vaak te agressief en te ontvettend. Het resultaat is dat de huid als tegenreactie vaak juist méér talg gaat aanmaken, met nog meer verstopte poriën ten gevolg.

We geven graag advies op maat, zodat u het beste resultaat behaalt.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
We staan voor u klaar.

 
Disclaimer: dit is geen medisch advies. De informatie is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van getrainde (medisch-)professionals. Raadpleeg altijd uw huisarts. Lees meer.

No Comments Yet.

Leave a comment